Hrušeň hnilička z Drásova má obvod kmene 390 cm !

Česko má svůj zhruba 300 let starý skvost. "Uranová" hrušeň hnilička z Drásova míří vysoko, promluvil její objevitel

Příběh Jiřího Kopáčka z Drásova v okrese Příbram je přímo pohádkový.



Od svého dětství chodí kolem stromu, o který mnozí kolemjdoucí s nadsázkou řečeno zrakem nezavadili, případně mu nevěnovali patřičnou pozornost. Přitom právě zmíněný krasavec - hrušeň hnilička - se pyšní tím, že postoupil do finálové dvanáctky v anketě Strom roku pro letošní rok. "Porota ho vybírala z 55 návrhů," pochlubil se pro ŽivotvČesku.cz Jiří Kopáček, který na popud manželky do soutěže zaslal jeho nominaci, s tím, že nedaleko stromu se nachází uranová šachta - těžba byla ukončena okolo roku 1964.

Do finále 21. ročníku ankety Strom roku postoupilo 12 kandidátů z osmi krajů. Porota pro rok 2022 vybírala z 55 návrhů. Kromě hlavní soutěžní kategorie porotci vybrali i pět nesoutěžních »Stromů hrdinů« – dřevin, které ohrožuje lidská činnost, případně čelí nepříznivým podmínkám. V tiskové zprávě to za pořadatelskou Nadaci Partnerství uvedl David Kopecký.

"Manžel ví o stromu od dětství, když k němu s kamarády jezdili na kole. Já, jelikož jsem se přestěhovala za manželem a viděla ten strom poprvé přibližně před třiceti lety, nechtěla jsem tehdy věřit, že se jedná o hrušeň. S manželem jsme spolu letos oslavili 30 let společného života. To, že jsme přihlásili hrušeň do soutěže Strom roku a dostala se mezi dvanáct finalistů, bude pro nás spojeno s tímto výročím," popsala pro ŽivotvČesku.cz manželka »objevitele stromu«.

Nejvíce nominací letos dorazilo z Jihomoravského kraje - celkem 21, z toho deset z Brna. Druhý nejvyšší počet byl z Olomouckého kraje s osmi přihláškami. Středočeský kraj si připsal pět a Pardubický kraj čtyři. Ostatní kraje dodaly od jedné do tří nominací. Doposud hlasovalo od doby vzniku online ankety 736.099 lidí, letošní finále se uskuteční 20. června. "Anketou Strom roku chceme podpořit aktivní lidi v péči o stromy v jejich okolí a představit veřejnosti zajímavé stromy s jejich příběhy," uvádí pořadatelé na internetových stránkách.

"Do ankety Strom roku jsme hrušku nominovali společně s manželem. Nominace nás napadla na dovolené v Kvasicích, kde jsme objevili v zámeckém parku Strom roku 2017. Okamžitě vznikla myšlenka přihlásit strom, který obdivujeme v každém ročním období při procházkách v Drásově a okolí," přiblížila osudová žena Jiřího Kopáčka, který pro ŽivotvČesku.cz poukázal na to, že strom od uranové šachty dělí pouhých 25 metrů. "Přežil těžkou dobu v plné kráse. Jedná se o ovocný strom s obvodem 390 centimetrů a jeho stáří je odhadnuto zhruba na 300 let. Může patřit mezi největší a nejstarší hrušně v České republice," dodal Jiří Kopáček pro ŽivotvČesku.cz a pochlubil se několika snímky unikátního stromu.

Článek převzatý ze zpravodajského portálu zivotvcesku.cz