Chodník v Dlouhé Lhotě

chodník

Výstavba chodníku a bezpečnost chodců je jedním z nejpalčivějších bezpečnostních témat v naší obci. Co vedení obce podniká v tomto tématu se dozvíte v následujících řádcích.

Vážení a milí občané,

ráda bych Vás v tomto krátkém článku seznámila s průběhem přípravy výstavby chodníku.

Bezpečnost z hlediska dopravy je velmi důležité téma, na tom se jistě všichni shodneme. Výstavba chodníku a bezpečnost chodců bylo také jedním z bodů, které jste zmiňovali i v nedávno vyplňovaných dotaznících. A já jsem se ve svém volebním slibu zavázala, že toto téma chci řešit.

Příprava výstavby veřejného chodníku, i když se to na první pohled nezdá, je docela komplikované téma. Je třeba zohlednit všechny připomínky organizací a  úřadů, dodržet bezpečnostní normy.  Nezapomenout na podkladové vrstvy - jistě by nikdo nechtěl v novém chodníku bagrovat a předělávat infrastrukturu (třeba odvodnění, internet, ČEZ, atd... ). No a v neposlední řadě myslet i na praktické detaily, jak bude chodník široký, čím se bude protahovat v zimě a třeba také aby splňoval alespoň minimální estetická kritéria.  Jistě jsme viděli spousta krásných vesnic, zničených nevhodnou formou chodníku - velikostí obrubníků nebo použitého materiálu. Pravdou ale je, že v dnešní době jsme tak svazováni státními normami a předpisy, že možnosti kreativity jsou v tomto směru velmi omezené. A protože jsme také velmi dlouhá vesnice s dlouhým chodníkem, je potřeba volit materiál v rozumném cenovém rozpětí.

Projektová příprava - 5 úseků 

Od loňského roku probíhá projektová příprava. Z praktických důvodů jsme chodník rozdělili do 5 navazujících úseků. Některé části jsou z hlediska bezpečnosti více potřebné a lze je ve výstavbě upřednostnit.  Jiné části byly zapotřebí zase projednat s vlastníky pozemků, které jsou dotčeny stavbou.


V této chvíli máme připravený projekt čtvrtého úseku. Jedná se o úsek, který je z hlediska bezpečnosti v obci z našeho pohledu jeden ze dvou nejdůležitějších. Jedná se o část od zemědělského družstva (směr od Příbrami) až k návsi. Na tento úsek jsme se zaměřili zejména proto,  že je jedním z nejnebezpečnějších pro pěší, velmi často vidím maminky jak kličkují s kočárky v zatáčce mezi auty.

Tento úsek byl projekčně dokončen a čekali jsme na stanoviska jednotlivých úřadů. Část souhlasných vyjádření již máme, ale některé instituce vyžadují doplnění, některé dokonce změnu v projektové dokumentaci. Pro Vaší představu, například Policie ČR vydala k projektu zamítavé stanovisko a trvá na úpravě:

Policie ČR, Územní odbor Příbram, Dopravní inspektorát nesouhlasí s návrhem projektové dokumentace stavby „Výstavba chodníků v obci Dlouhá Lhota – Etapa 4", Odůvodnění: 

V rámci řešení výstavby chodníků nesouhlasíme se zřizováním jakýchkoliv přechodů pro chodce: Umístění přechodů pro chodce dle PD by nesplnilo podmínky ČSN 73 6110 a to především z hlediska poptávky po přecházení ve špičkové hodině (100 - 200 chodců/h a více při intenzitě dopravy 400-500 vozidel/h - ve špičkové hodině).  

Vytvoření přechodu pro chodce lze považovat z jistých hledisek i za nebezpečné. Z psychologického hlediska má chodec na přechodu pro chodce "pocit falešného bezpečí" . 

Financování

Byli jsme připraveni do 12.2.2022 podat žádost o dotaci na SFDI (Státní fond dopravní infrastruktury) bohužel, kvůli zdržení v souhlasech (a tím pádem navazující úpravě projektu) se tento termín nestíhá a další bude otevřen až v prosinci 2022.

Protože nechceme stále na někoho čekat, máme záložní plán. Zvažujeme, že pokud by se nepodařilo zajistit dotaci na celý projekt najednou, financovat výstavbu čtvrté části z rozpočtu obce. Předpokládaná výše nákladů je zhruba 2 miliony korun.  Finanční prostředky na výstavbu této části obec má. Toto rozhodnutí bude projednávat zastupitelstvo obce začátkem března. 

Na jednání z minulého týdne se ukázala ještě další možnost, využít financování od Středočeského kraje, kde není žádný termín. Můžeme tedy žádat o dotaci v průběhu celého tohoto roku. Pilně se tedy snažíme, aby projekt chodníku byl dokončen co nejdříve a mohla začít jeho tolik potřebná výstavba. 

Infrastruktura

Zmínila jsem také infrastrukturu. V chodníku je z minulých let dešťová kanalizace (odvodnění obce, okapů Vašich střech atd.)

Panovala obava, že toto potrubí je v dezolátním stavu a bude ho třeba kompletně obnovit. Proto jsem na konci minulého roku zajistila kamerové zkoušky tohoto potrubí, kde se ukázalo, že je v provozuschopném stavu a není třeba ho nijak zásadně opravovat. Bylo sice identifikováno několik problematických míst,  které ale stačí opravit před začátkem prací na chodníku. Toto je významná úspora celé stavby.

Dále jsem měla jednání se společností Cetin, což je poskytovatel a vlastník telefonních sítí na území obce. Bylo dohodnuto, že se před výstavbou přeloží telefonní sítě pod chodník do chrániček a zároveň provedenou upgrade na optické vlákno. Bude to znamenat možnost vysokopropustné internetové sítě. V jednání je pokrytí téměř veškerého zastavěného území naší obce, ne jen pouze v místě budoucího chodníku. Tím nám v obci zmizí dřevěné sloupy, na kterých je dnes rozvod telefonů.

Při plánování chodníku se chceme také zabývat úpravou návsi.

Pro toho, kdo by chtěl vidět projektovou přípravu nabízím na následujícím odkazu projektovou dokumentaci:

Projektová dokumentace

Pokud by jste měli nějaké nápady nebo připomínky neváhejte se na nás obrátit a zapojit se tak do tvorby.

Karolína Marečková Laštovková